Creativitatea si tendintele au facut ca pe piata tapetului sa gasiti mii de modele de tapet, in culori, texturi si materiale inovative. Dincolo de aspect, tapetul are si alte caracteristici care il pot face potrivit sau nu pentru proiectul dumneavoastra. In ceea ce priveste tapetul decorativ, va prezentam mai jos posibilele incadrari, pe care le puteti utiliza pentru a alege cel mai bun produs pentru necesitatile dumneavoastra.

 

In functie de tipul de suport (baza) al tapetului, acesta poate fi:

1. Tapet vlies (din fibre netesute) 

Cel mai nou tip de tapet si caracteristica principala a sa este materialul suport special, format din fibre netesute (vlies) care permite montajul cu usurinta pentru ca adezivul se aplica doar pe perete. Acest tip de tapet  se  identifica  prin simbolul   prezent in catalog la fiecare cod in parte sau prin specificarea faptului ca este un tapet “vlies”.

Tapet vlies Zambaiti Coca-Cola

Tapet vlies Barbara rasch

Tapet vlies Timeless Behang

Tapet vlies Zambaiti Lamborghini

Avantajele Tapetului Vlies

- suportul special lasa peretele sa respire, reducand riscul de condens sau mucegai
- tapetul ramane dimensional stabil dupa aplicarea pe perete (nu se intinde si nu se strange)
- nu se formeaza goluri la aplicare (bule) putand fi intins cu usurinta
- se indeparteaza foarte usor – nu este nevoie sa fie umezit si nu lasa reziduuri pe  perete

 

2. Tapet pe suport de hartie

Tapetul pe suport de hartie este fabricat din doua straturi: suportul ce constituie baza, care este din hartie si stratul superior imprimat care poate fi: hartie, spuma vinilica, PVC sau fibre textile.

Tapet pe suport hartie de stoc Romantic 2019

Tapet pe suport hartie de stoc Romantic 2019

Tapet pe suport hartie Zambaiti Satin flowers

Avantajele tapetului pe suport de hartie

- este foarte accesibil ca pret
- are o durabilitate medie

Tipul de suport al tapetului determina modalitatea de aplicare a acestuia, precum si tipul adezivului folosit.

 

 In functie de compozitia stratului de suprafata, tapetul poate fi: tapet de hartie, tapet vinilic, tapet din fibra textila, tapet zugravibil

     1. Tapet de hartie: este fabricat din 2 straturi de hartie dduplex de calitate superioara, stratul superior fiind imprimat. Acest tip de tapet este lavabil sau semilavabil.
     2. Tapet vinilic: stratul exterior este acoperit cu un strat PVC. Tapetul vinilic este foarte usor de curatat fiind superlavabil, dar si rezistent la lumina soarelui si la alti factori externi.
     3. Tapet din fibra textila: stratul suport este de hartie sau vlies, iar suprafata exterioara este acoperita cu fibre textile. Acest tip de tapet este recomandat in zone cu trafic redus.
     4. Tapet zugravibil: stratul exterior este vopsibil, vopseaua putand fi aplicata pe acesta in straturi succesive, intre 3 si 5 aplicari, in functie de tipul tapetului. Lavabilitatea depinde de tipul de vopsea utilizata.

Stratul de suprafata determina lavabilitatea tapetului si implicit metoda de curatare a acestuia.